Biyografi | Kobe Bryant

Lise yillarinda efsane Wilt Chamberlain’in 4 yillik toplam sayi rekorunu kiran, NBA’e girdigi yillarda oynadigi oyunla herkesin taktirini toplayan 18 yasindaki ufaklik, aradan geçen yillarda önce Shaq ile takimin en önemli gücü kim tartismasini baslatti, ardindan bu senede saldirgan tavirlariyla takim arkadaslari ve rakip oyuncularla kavga etti.

Kariyerinin basindaki güler yüzlü ve neseli insan gitti, yerine saldirgan, hirçin ve kavgaci bir insan geldi.

Kobe bu sene basi ile bir anda huysuzlasti, laf dalasi yapmaya ve kavga çikartmaya basladi. Acaba ne kadar sert oldugunu mu kanitlamaya çalisiyor? Yoksa sadece hala büyümeye devam ettigini mi?

23 yasina 2 NBA sampiyonlugu ve 1 All-Star MVP ödülü sigdiran Kobe, bu sezon Memphis maçinda 56 sayi üreterek o dönemki kariyer rekorunu kirdi.

EFSANE TAKIM VE EFSANE OYUNCULARI
Los Angeles sehrinin 2 takimindan biri olan Lakers; 80’li yillarda Magic Johnson, Kareem Abdul-Jabbar, James Worthy, Byron Scoot, Michael Cooper, A.C. Green ve coach Pat Riley önderliginde Lakersball adini alan hizli hücuma ve show’a dayali oyunlari ile gönüllerde taht kurmus, 8 NBA Finali sonucunda da 5 defa sampiyonluga ulasmisti. Bu basarili takim 90’larin basinda yaslanan kadrosunu Vlade Divaç, Sam Perkins ve Elden Campbell gibi genç oyuncularla takviye ederek sadece 1 yil aradan sonra 1991’de tekrar NBA Finaline çikmisti. Ama final serisinde -6 sampiyonlugun ilkine ulasacak olan- Chicago’ya 4-1 kaybeden Lakers için bu sonuç, basarili bir döneminin sonu olmustu.
1992’de Lakers, 82 maçlik normal sezonun sonunda ilk defa Los Angeles’in diger takimi olan Clippers’in altina düsüyor (Oysa 1987’de Clippers ile aralarinda 53 maçlik bir galibiyet sayisi farki vardi) ve ancak 8. sirayi alabiliyordu. 1993’de bir kez daha Clippers’in ardinda kalan Lakers yine 8. siradan playofflara dahil oldu ama ayni bir evvelki sene gibi ilk turda elendi. Ama daha kötüsü 1994’de oldu. Lakers 33 galibiyet ile 19 yil sonra ilk defa playofflara katilamadi. 1995’de Cedric Ceballas, Eddie Jones takviyeleri sonucunda biraz toparlanan Lakers, Magic’in basketbola tekrar dönmesi ile 1996’da Bati’da 4. siraya kadar yükseldi. Fakat ilk turda Houston’a 3-1’lik skorla elenerek bir kez daha sezonu erken kapadi.
sasali ve zengin Los Angeles’in tarihi basarilarla dolu takimi Lakers, 1996 yilinin yazinda büyük bir transfer gerçeklestirerek Orlando takimindan dev pivot Shaquille O’Neal’i kadrosuna katti. Bir de Charlotte’in draftta 13. sirada seçtigi -henüz 18 yasindaki- Kobe Bryant’i, Vlade Divaç karsiliginda takas etti. Shaq, NBA’de oynadigi 4 yilda kendini ispatlamisti ama bu 18 yasindaki çocuk NBA’in devleri arasinda ne yapabilirdi?
Kobe, bunun cevabini çok geciktirmeden daha ilk yilinda verdi. NBA tarihinde en küçük yasta forma giyen oyuncu olurken, 31 sayi ile Rookie All-Star maçin hala kirilamayan sayi rekorunu eline geçirdi. Ardindan Slam Dunk yarismasinin en genç sampiyonu oldu. Bir sene sonra, kendi takiminda ilk 5 baslamamasina ragmen seyircilerden aldigi oylarla gerçek All-Star’larin arasina katildi ve yine bir ilki gerçeklestirerek All-Star maçlari tarihinin en genç oyuncusu oldu. Shaq, pota altini cehenneme çevirirken, Kobe kritik anlarda penetreleri, fake-away sutlari ve birbirinden güzel smaçlari ile Lakers’i 9 yil aradan sonra 2000 yilinda tekrar NBA Finaline tasidi. Bu Final serisi ile NBA sampiyonlugu sevincini 22 yasinda tadan Kobe, hep karsilastirildigi Jordan’in 7 yil sonunda yakaladigi bu basariyi 5. NBA sezonunda elde etti.
KOBE’DEKi BÜYÜK DEgisiM
Kobe, parmaklarinda 2 sampiyonluk yüzügü tasiyan 24 yasinda bir NBA yildizi. Ama lige katildigi ilk dönemlerde bir çok kisinin sevgilisi haline gelen bu genç yildiz simdi bir o kadar kisi tarafindan da sevilmeyenler listesinde.
18 yasinda bir çaylakken herkes tarafindan taktir gören ve maçlari ilgi ile izlenen Kobe, 4 yil sonra Shaq’la takimin en önemli gücü kim kavgasi yapmasiyla mansetlerde negatif düsüncelerle yer almaya baslamisti. O sirada 22 yasindaydi, 2 kez All-Star seçilmisti ve 1 sampiyonluga sahipti. Buna ragmen ligdeki hiçbir oyuncuyla yakin iliski gelistirmeyi basaramamisti. Lakers’dan ayrilmak istedigini söylüyor ve gerçek liderin kendisi olacagi bir takim istiyordu. Coach Phil Jackson’in çabalari ile Shaq ile arasindaki buzlar eridi ve 2001’de 2. sampiyonluk yüzügü geldi.
2001 sezonun ardindan geçtigimiz yaz Shaq ile arasindaki sorunlari gideren Kobe, onun çok büyük bir oyuncu oldugunu belirten açiklamalarda bulundu. Shaq’ta Kobe’yi himayesine aldigini, ona yapilacak her türlü gereksiz sertlik ve haksizlikla savasacagini söylüyordu. Evet Kobe, Shaq ile aralarindaki sürtüsmeyi bitirmesinden dolayi taktir toplamisti ama sezonun start almasi ile baska büyük sorunlar çikartti.
Bir çok maçta hem kendi hem de rakip takim oyunculari ile laf dalasi yapmaya ve kavga çikartmaya basladi. Hatta bu dalasmanin boyutunu Indiana maçinda Reggie Miller ile yumruk yumruga kavga etmeye kadar ilerletti. Takim arkadasi Samaki Walker’la da idman sonrasi takim otobüsünde kavga etti. 2 ay evvel subat ayinda All-Star maçinda 31 sayi atmasina ragmen bencil oyunu ile dogdugu sehir’in taraftarlarinca yuhalandi. Evet artik isler hiç iyi gitmiyordu. Acaba 18 yasindaki çocuk büyümüstü de ne kadar sert oldugunu mu kanitlamaya çalisiyordu? Yoksa hala büyümeye devam ettigini mi?
Kobe’nin bu sezonki saldirgan davranislarinin nedenlerine geçmeden, çocukluktan NBA yildizligina nasil geldigini inceleyelim…
WILT CHAMBERLAIN’iN REKORUNU KIRAN UFAKLIK
Babasi da bir NBA oyuncusu olan Kobe, Joe “Jellybean” Bryant’in Sixers formasi giydigi sirada 23 Agustos 1978’de Philadelphia’da dogdu. Adini babasinin en sevdigi lokantalardan birindeki bir et yemegi menüsünden alan Kobe, San Diego Clippers ve Houston Rockets takimlarina transfer olan baba Bryant ile birlikte çocuklugunda oldukça dolasti. Ama asil uzun mesafeli yolculugunu babasinin basketbol macerasini Avrupa’da devam ettirmesi sebebi ile italya’ya yapti. 8 yasindayken italya’ya gelen Kobe, okul hayatina burada basladi. Bryant ailesi 5 yil boyunca italya’da kalirken, Kobe o yillarin gözde takimi olan Lakers’in maçlarinin sürekli italyan televizyonlarinda yayinlanmasindan dolayi Magic Johnson hayrani oluyordu.
13 yasindayken Amerika’ya dönen Bryant ailesi Kobe’yi Pennsylvania’daki seçkin Lower Marion Lisesine yazdirdi. Kobe’nin takima katilimindan evvel 24 maçta sadece 6 galibiyet alan Marion Lisesi genç oyuncunun katilimi ile bundan sonraki 3 yilda 91 maçta 77 galibiyet almayi basardi.
italya’dayken Magic Johnson hayrani olan Kobe, Amerika’ya gelir gelmez Michael Jordan’i izlemeye basladi. Onun her yaptigi hareketi okul müdüründen aldigi salon anahtarlari sayesinde Merion lisesinin salonunda yüzlerce hatta binlerce defa tekrarladi. Bu çalisma azmi ve Allah vergisi kabiliyeti sayesinde 18 yasinda bir Jordan kopyasi haline geldi. Onun gibi drive ediyor, onun gibi fake atarak dönüsler yapiyor, fake’den sonra geriye dogru uçarak sut çekiyor, son saniye atislarini kullaniyor ve hatta onun gibi faul atiyordu.
Son sezonunda 30.8 sayi, 12.0 ribaund, 6.5 asist, 4.0 top çalma, 3.8 blok ortalamalarini tutturan ve 34 maçta 31 galibiyet ile takimina eyalet sampiyonlugunu kazandiran Kobe, liseler arasinda Naismith, Gatorade Circle, USA Today ve Parade Magazine tarafindan yilin oyuncusu seçilirken, McDonalds All-America Takiminin da bir üyesi oldu. Ayrica Pennsylvania eyaletinin o seneye kadar en skorer lise oyuncusu olan efsane Wilt Chamberlain’in toplam 2359 sayilik rekorunu da 2883 sayi ile tarihe gömmeyi basardi.
Kobe, bu çok basarili lise sezonun ardindan kendini hazir hissettigini söyledi ve üniversiteye gitmek yerine, tercihini direk profesyonel olmak yolunda kullandi.
NBA LiGiNiN EN KÜÇÜK OYUNCUSU
Draftta Charlotte tarafindan 13. sirada seçilen Kobe Bryant, Vlade Divaç karsiliginda Lakers’a takas edildi. Yaz ayini agirlik idmanlari ile geçiren Kobe, ligin ilk maçini belindeki rahatsizliktan dolayi kenardan izledi. 3 Kasim 1996’da, sezonun 2. maçinda Minnesota karsisinda son dakikalarda oyuna giren Kobe, 18 yil, 2 ay ve 11 gün ile NBA ligi tarihinde en küçük yasta forma giyen oyuncu oldu. (Daha sonra -o yillarda- Portland formasi giyen –simdi Indiana’li- Jermaine O’Neal bu rekoru daha asagilara çekti.) Maçta sadece 6 dakika oynayan ve 1 sut girisiminde bulunan Kobe ilk NBA maçini 1 ribaund, 1 top kaybi ve 1 faul ile tamamladi.
Ligdeki ilk sayisini bir sonraki maçta New York’a karsi faul atisindan bulan Kobe, ligdeki 4. maçinda Toronto karsisinda bu sefer 17 dakika sahada kaldi ve kariyerinde ilk çift haneli rakama ulasarak maçi 10 sayi ile tamamladi. 28 Ocak’ta Dallas maçinda (12 sayi üretti) sahaya ilk 5 çikan Kobe, 18 yil, 5 ay ve 5 gün ile NBA tarihinin en küçük yasta ilk 5’te sahaya çikan oyuncusu oldu. ilk sezonunda 25 maçta 10 sayi, 4 maçta 20 sayi barajini geçerken, 8 Nisan’da Golden State karsisinda 25 dakikada 8/7 ikilik, 3/2 üçlük ve 7/4 faul atisi ile 24 sayi üreterek kariyerinin en yüksek skoruna ulasti. Ama asil basarisini Rookie All-Star maçinda Dogu takimi adina hala kirilamayan 31 sayilik performansi ile yapti. Ayni organizasyonda Slam Dunk sampiyonluguna ulasan en genç oyuncuda oldu. ilk sezonunu 71 maçta (6 kere ilk 5 çikti) 15.5 dakika oyunda kalarak 7.6 sayi ortalamasi ile tamamlayan Kobe, ligin en iyi ikinci rookie 5’ine de seçilmeyi basardi.
ilk playoff maçina Portland karsisinda çikan Kobe, bu ilk maçinda sadece 2 sayi üretebildi. Serinin 3. karsilasmasinda 27 dakikada 22 sayi atarken 4 maçlik seriyi 7.5 sayi ortalamasi ile tamamladi. Fakat 2. turda isler hiç iyi gitmedi. Oysa 3. maçta 19 dakikada 19 sayi üretmis ve Lakers’in serideki ilk galibiyeti almasini saglayan oyunculardan olmustu. Ama 5. maçta normal sürenin bitimine 11 saniye kala skor 87-87 berabere iken son sutu kaçiran Kobe, uzatmada da 2 kritik sut kaçirarak Lakers’in maçi ve seriyi kaybetmesine yol açmisti. Evet 18 yasindaki genç oyuncu ilk sezonunu kaçirdigi bu kritik sutlarla kapadi.
ALL-STAR MAÇLARI TARiHiNiN EN GENÇ OYUNCUSU
Kobe, 1997 yazini agirlik ve sut idmanlari ile geçirdi. Ayrica birkaç kilo aldi. 2. sezonun basinda 17 Aralikta Jordan’li Chicago karsisinda kariyerinin en basarili oyunlarindan birini çikardi ve 33 sayi üretti. New York’taki All-Star maçinda Bati takiminda 19 yasinda ilk 5 baslayarak en küçük yasta ilk 5 baslayan oyuncu oldu. Bununla da kalmayarak 18 sayi ve 6 ribaund ile takiminin en yüksek rakamlarina ulasti. ilk sezonundaki 15.5 olan oyunda kalma süresini, 2. sezonunda 26 dakikaya çikaran Kobe, sayi ortalamasini da 15.4’e yükseltti. Artik 19 yasindaki Kobe’yi tüm dünya taniyordu.
3. sezonunda Lakers’in ilk 5’ine yerlesen Kobe, lokavt nedeni ile sadece 50 maç olarak gerçeklestirilen normal sezona firtina gibi girdi. ilk 5 maçta üst üste double-double yapti ve 21.0 sayi, 10.4 ribaund, 2.8 asist ortalamalarini tutturdu. Normal sezonda 50 maçin 11’inde takiminin en skorer oyuncusu olan Kobe, 19.9 ortalama ile lig genelinde sayi kralliginda 15. sirayi aldi. 21 Mart’taki Orlando maçinda 33’ü ikinci yarida olmak üzere 38 sayi ile kariyerinin en yüksek skoruna ulasti. Evet Kobe, 3. NBA sezonunda ligin en iyi 3. besine seçiliyordu. Fakat takim içinde bazi huzursuzluklarda adi geçmeye baslamisti.

Yorum bırakın